ПЕТКО ЧОЛАКОВ, УПРАВИТЕЛ НА ОБЩИНСКАТА ФИРМА ЗА ОХРАНА: СЛИВЕН Е ЕДИНСТВЕНАТА ОБЩИНА В СТРАНАТА, КОЯТО ПАЗИ РЕКОЛТАТА НА СТОПАНИТЕ

Петко Чолаков е бивш офицер от полицията. Участвал е в едни от най-успешните реализации на сливенските антимафиоти. В момента ръководи Общинската фирма „Охрана и СОТ“.

-Г-н Чолаков, и тази година Общинската фирма за охрана имаше много работа по селата, охранявайки земеделската продукция на стопаните. Доволен ли сте от резултата?

-Аз съм доволен, но по-важно е, че стопаните са доволни. Този проект стартира през 2017 година и беше прекъснат само за една година по време ковид епидемията. Нашите гардове охраняват продукцията на дребни и средни земеделски производители. Големите могат да си осигурят договори с охранителни фирми. Това е едно от обещанията на г-н Стефан Радев към жителите на тези малки населени места, което той изпълнява всяка година. Нашите охранители се включват и в опазване на обществения ред, особено в тъмната част на денонощието.

– Тази година имаше и много пожари. Каква беше ролята на вашите гардове?

-Нашите охранители помагаха много в борбата с пожарите заедно с кметовете по селата. За първи път се наложи да действат при установяване и задържане на мигранти. Това се случи в село Чокоба. Имаше превантивни действия срещу лица, установени в селскостопански масиви. Те бяха предавани на полицейските органи при много добро взаимодействие с полицията.

– Колко души бяха ангажирани с охрана по селата тази година?

-През 2017 година имахме три центъра с 15 охранители, 2018 година четири центъра с 20 охранители, 2019 година пет центъра с 25 охранители в 36 населени места, 2021 година пет центъра с 25 охранители, 2022 година три центъра с 15 охранители и 2023 година три центъра с 15 охранители в 19 населени места. Като цяло жителите на малките населени места одобряват тази инициатива и подкрепят проекта. Основната роля сме я предоставили на кметовете на селата. Тези охранители са на тяхно подчинение. Местните хора искат нещо повече – всяко село да си има назначен пъдар. Това обаче е много скъпа инвестиция,. Затова ние го правим от май до октомври, опазвайки селскостопанската продукция в общината. Това се прави единствено в община Сливен. Няма го другаде в България. Доста колеги от страната се обаждат и питат как сме осъществили проекта, за да го реализират и те.

-Основният проблем за реализацията на проекта?

-Това е проблемът с кадрите. По Закона за частната охранителна дейност гардовете трябва да са със средно образование, завършили курс за охранители и в дееспеособна възраст. Трябва да имат и книжка за кола.

 

Източник: SlivenInfo.bgCall Now Button